APD/ Mbërrin në Portin e Durrësit ” anija më e bukur në botë”/ 16 tetor 2022

Anija-shkollë italiane ‘Amerigo Vespucci’ e konsideruar si anija më e bukur në botë, ka mbërritur ditën e sotme në portin e Durrësit.

Që prej vitit 1931, anije me vela është një ndër perlat e Marinës ushtarake italiane.
E ndërtuar në vitin 1931 në kantieret e Castellammare di Stabia, anija Amerigo Vespucci ka edukuar breza të tërë oficerësh, duke realizuar më shumë se 70 fushata edukimi nëpër botë. Në vitin 2018, ka shkuar edhe në Rrethin Arktik.
Anija vjen në Shqipëri në kuadër të veprimtarisë së rëndësishme të “diplomacisë detare” e cila përkon me përmbylljen e fushatës së edukimit 2022, veprimtari e cila, për Ministrinë e Mbrojtjes italiane, është e një rëndësie të veçantë.

Anija do të jetë e hapur për publikun në ditët dhe orët në vijim:

17.10.2022, ora 10:00-12:00& 14:00- 19:00;
18.10.2022, ora 16:00-21:00.

Informacione mbi “anijen më të bukur në botë”

Anija ishte projektuar, si “binjaku” i saj Cristoforo Colombo, nga Francesco Rotundi, inxhinier dhe nënkolonel i Inxhinierëve Detare, si dhe drejtor i kantjerëve të Castellammare di Stabia.
Më 22 shkurt 1931 (86 vjet më parë) anija Amerigo Vespucci u lëshua në Castellammare di Stabia, ende në shërbim sot për trajnimin e oficerëve të Akademisë së Livorno.
Vespucci ka përmirësuar nga 2014 në 2016 përmirësimin e aftësive operacionale në bord dhe mbi të gjitha përshtatjen e marrëveshjeve logjistike me standardet moderne. Pajisjet e shtytjes dhe gjenerimit të energjisë janë zëvendësuar tërësisht me produkte të avancuara teknologjikisht; njësia është pajisur me një helikë të ri dhe sisteme të reja platformash, më efikase dhe rigoroze të orientuara për mbrojtjen e mjedisit.

Aktiviteti i rëndësishëm “përtëritje” dhe “ri-stilim” i Vespucci u koordinua nga Menaxhimi i Punëve dhe Shërbimeve, dhe në veçanti nga Seksioni i Studimeve i MM Arsenal në La Spezia, me një kontribut të rëndësishëm nga forca e punës “në shtëpi”. nga punonjësit e arsenalit dhe nga ekuipazhi.
Që nga hyrja në shërbim, anija ka kryer aktivitete trajnuese çdo vit (me përjashtim të vitit 1940, për shkak të ngjarjeve të luftës, dhe në vitet 1964, 1973 dhe 1997, për punë të jashtëzakonshme), kryesisht për studentët e Akademisë Detare, por edhe të studentëve Vullnetarë në ndalesë fikse dhe të studentëve të Kolegjit Detar, tani Shkolla Ushtarake Detare “Francesco Morosini”.
Nga pikëpamja tekniko-ndërtimore, Amerigo Vespucci është një anije me vela me motor; nga pikëpamja e pajisjeve të lundrimit është “e manipuluar me anije”, prandaj me tre direk vertikal, pjesën e përparme, kryesore dhe të errët, të pajisur me oborre dhe vela katrore, plus shigjeta në hark, në fakt një direk i katërt. Njësia është e pajisur gjithashtu me vela prerëse: kthetrat, në hark, midis harkut dhe pjesës së përparme, qëndron, midis lafshës dhe kryesore dhe midis kryesore dhe mizzen, dhe bishtin kryesor, të pajisur me bum dhe majë, në mizzen.
Ekuipazhi përbëhet nga burra dhe gra ushtarake 270. Në periudhën e verës, anije embarks studentët vullnetare në firmë fikse të parë, dhe më pas kadetët dell`Accademia Detare për fushatën e zakonshme Arsimit, rritjen e ekuipazhit të tjera në lidhje me njësitë 100 kështu që vijnë me shpejtësi të plotë për mbi njerëzit 400 bord .
Këtë vit 79 studentë të Vullnetarëve të Kursit të 24-të në Stacionare Katërvjetore Fikse (VFP4) gjatë ndalesës në Montreal u alternuan nga 125 studentë të klasës së 1-të të Akademisë Detare të Livorno, përfshirë 18 studentë të huaj.
Studentët në bord, të zhytur në një kontekst unik pune të llojit të tij, mësojnë bazat e artit detar dhe të shkuarjes në det duke vënë në praktikë atë që është studiuar deri më tani në libra, ata stërviten me pajisjet e marinarit që ngrihen në pemë dhe llogaritin me sekstanti pozicioni i njësisë në lidhje me yjet.

Shkolla Detare e Amerigo Vespucci është Ambasadori i UNICEF-it nga shtatori 2007.