Delegacioni i KFOR, vizitë në Portin e Durrësit/ 11 maj 2023

Një delegacion me ushtarakë të KFOR-it ka vizituar ditën e djeshme Portin e Durrësit, vizitë kjo e kryer në kuadër tëbashkëpunimit të suksesshëm disavjeçar midis palëve.

Delegacioni i kryesuar nga Kolonel Berthold Sandtner, OF 5, i Grupit Mbështetës si dhe disa prej përfaqësuesve të Shtabit të Përgjithshëm të KFOR, u prit në ambjentet e portit më të madh në vend nga Drejtori i Përgjithshëm Ekzekuti i Autoritetit Portual Durrës, z.Pirro Vengu si dhe anëtarë të tjerë të stafit ekzekutiv të institucionit.

Z. Vengu pas fjalës mikpritëse, nënvizoi gatishmërinë e autoritetit që ai drejton për vijimësinë e bashkëpunimit me strukturat e KFOR-it, me qëllim përmirësimin e mëtejshëm tëstandardeve të sigurisë si dhe koordinimin më efikas të agjencive ligjzbatuese të cilat operojnë në hapësirat portuale.

Kreu i APD-së, i njohu gjithashtu me investimet madhore dhe 2 projektet strategjike të cilave po ju nënshtrohet aktualisht Porti i Durrësit si dhe mbi fazat e zhvillimit në të cilat ndodhen këto tëfundit duke nënvizuar edhe rëndësin që ato mbartin në aspektin e sigurisë kombëtare dhe rajonale.

Në vijim të takimit, ekipi  KFOR shfaqi interes mbi kapacitetet përpunuese si dhe standarded dhe planet e sigurisë tëimplementuara në port si një ndër pikat më të rëndësishme tëkalimit kufitar në vend. Delegacioni i pranishëm prezantoi dhe planet e afërta për zhvillimin e disa seancave stërvitore tëpërbashkëta me forcat vendase në funksion të rritjes së nivelit tëndërveprimit si një prej pikave kryesore të planit të trajnimit tënjësive të KFOR-it.

Në mbyllje të takimit, delegacioni shprehu mirënjohjen dhe vlerësoi asistencën dhe kontributin e ofruar nga Porti i Durrësit, gjatë proceseve të dislokimit të mjeteve dhe trupave ushtarake, si dhe vlerësoi mirëadministrimin e territorit portual dhe infrastrukturën e sigurisë portuale si një ndër asetet e rëndësisë së veçantë kombëtare.