Durrësi në 9 muaj: Anijet, 2.1 milion ton shkëmbime tregtare me 20 vende të botës

Gjatë 9 muajve të parë të këtij viti porti i Durrësit ka shkëmbyer mallra me anije me 63 porte të ndryshme, nga vendet e Mesdheut deri në SHBA, Kinë apo Brazil.

Italia dhe Rusia zenë dy vendet e para përkatësisht me nga 21 përqind të volumit të përgjithshëm të mallrave të transportuara me anije nëpërmjet portit të Durrësit në periudhën janar-shtator 2017. Anijet kanë ndaluar në 12 porte të Italisë dhe në 16 porte të Turqisë, vendet me numrin më të madh të porteve ku shkëmbehen mallra me Durrësin.

Nga të dhënat e Sektorit të Statistikave, mësohet se anijet që janë nisur nga Durrësi apo që kanë mbërritur në portin më të madh të vendit kanë shkarkuar/ngarkuar mallra të ndryshme në/për portet e 20 vendeve të botës. Pas Italisë dhe Rusisë që renditen në dy vendet e para me nga 21 prqind secila në vendin e tretë është Turqia me 14 përqind të shkëmbimeve të mallrave me anije.

Në pjesën e mbetur prej 44 përqind të mallrave të transportuara me anije bëjnë pjesë Malta me 7 %, Greqia me 6 %, Kina dhe Egjypti me nga 5 % secila, e më pas Spanja, Gjermania, SHBA, Turkmenistan, etj.

Gjatë këtij 9-mujori anijet kanë transportuar nëpërmjet Durrësit më shumë se 2.1 milion ton mallra gjithsej.